Kde sa piesok lial a voda bola vzácnejšia ako benzín

Kde sa piesok lial a voda bola vzácnejšia ako benzín

2. 9. 2019

Keď som pred časom začala pracovať v cestovnej kancelárii, ani na um mi nezišlo, že budem mať možnosť navštíviť niektorý z Arabských Emirátov. Šťastena však stála pri mne a ja som dostala možnosť navštíviť hneď dva – Abu Dhabi a Dubaj.

S istými menšími obavami a predsudkami sme sa teda s kolegyňou vybrali na štyri dni do týchto púštnych krajín nasať atmosféru a zistiť, ako to v Arábii chodí a s troškou šťastia si snáď odniesť nejaké pekné zážitky. A naozaj, tie štyri dni sme si užili naplno, tamojšia atmosféra nás dostala hneď od začiatku a zážitkov máme na rozdávanie.

Aké je teda Abu Dhabi? 

Keď prvý krát do mesta vkročíte večer po západe slnka, úplne vás pohltí. Podmaní si vás svojou nenápadnou, jemnou vôňou mora a piesku. Nikdy nekončiace svetlá budov šplhajúce sa až ku hviezdam, vždy zelené palmy a príjemný, teplý vánok. Je to mesto kontrastov. Rušné ulice plné ľudí, ktorí si vychutnávajú chvíle voľna a trochu čerstvého večerného vzduchu, na cestách pomerne veľa áut, no vy sa napriek tomu necítite ani stiesnene, ani stratene. Jednoducho sem okamžite zapadnete a užívate si pohodu a ten zvláštny pokoj, ktorý vás napĺňa. Všade naokolo sa týčia honosné budovy zo skla a ocele s prvkami arabskej architektúry, na cestách sú tie najluxusnejšie autá, Porsche Carrera tu má snáď každý piaty. Na druhej strane v uliciach stretnete väčšinou Indov, Pakistáncov a Filipínčanov, ktorí tu tvrdo pracujú za minimálnu mzdu, plnia si svoj „dubajský sen“ a majú horšiu životnú úroveň ako naša „nižšia vrstva“ na Slovensku. S týmto prvým dojmom z môjho nového „2-dňového domova“ som večer zaspávala a tešila sa čo prinesie zajtrajšok.

Mešita, o ktorej môžete počuť aj tisíckrát - ale vidieť len raz 

Každý nový deň by mal priniesť nové zážitky a tak sme sa vybrali na výlet do „Grand Zayed Mosque“, mešity, ktorú dal postaviť šejk Zayed bin Sultan Al Nahyan v rokoch 1996 až 2007. Hovorí sa, že je lepšie raz vidieť ako stokrát počuť. V tomto prípade o tom môžete počuť aj tisíckrát a aj tak to nevystihne atmosféru mešity. Najlepšie je tento skvost navštíviť okolo štvrtej až piatej hodiny popoludní. Vychutnáte si ho totiž v celej kráse ešte za denného svetla. Každá žena musí byť zahalená, nemusíte sa však obávať, oblečenie aj šatky vám s radosťou požičajú. Pravdupovediac, keď sa nad tým tak zamyslím, tento kúsok oblečenia vo mne len znásobil pocity ohromenia, pokory a obdivu, ktoré som mala pri pohľade na mešitu.

Táto pýcha Abu Dhabi je postavená v líniách architektúry tradičných mešít, všetko od podlahy, vonkajšieho nádvoria až po vysoké minarety je biele. Väčšina stien je obložená bielym mramorom, zdobená perleťou, zlatom a polodrahokamami. Nájdete tu najväčší koberec sveta s rozlohou 5000m², ktorého výroba trvala 2 roky a pracovalo na ňom 1300 žien. Ohúri Vás obrovské nádvorie a bohato zdobené modlitebné miestnosti. Mešita patrí medzi najväčšie na svete, veď akoby aj nie, keď dokáže naraz poňať až 40.000 veriacich. Hoci je Abu Dhabi vystavané prakticky v púšti, všade je veľa zelene a Grand Zayed Mosque nemohla ostať pozadu. Obklopujú ju prekrásne zelené záhrady, ktoré veľmi dobre kontrastujú s jej bielymi mramorovými múrmi. Čo vás ale zaručene chytí za srdce je mešita po zotmení. Všetky svetlá sa rozsvietia teplým oranžovým a fialovým svetlom a tá atmosféra, keď sedíte v záhrade na lavičke a pred vami stojí táto impozantná stavba je neuveriteľná.

Prístup pre turistov je relatívne jednoduchý z akejkoľvek časti mesta. Asi každú pol hodinu vás sem za dva dirhamy dovezie jeden z autobusov, ktoré križujú celé mesto. Vstup na pamiatku je zadarmo a je možné ju navštíviť každý deň. Ak teda budete v Abu Dhabi, Grand Zayed Mosque si definitívne začleňte do programu.

Abu Dhabi samozrejme myslí aj na milovníkov nákupov, ktorí si v obchodnom centre Marina Mall môžu nakúpiť do sýtosti. Svetové značky oblečenia, klenotníctva, parfumérie a mnoho iných obchodov každý deň čaká na nových zákazníkov, aby im ponúkli tie najnovšie trendy. V hlavnom meste Arabských emirátov však toho nájdete samozrejme ešte omnoho viac. Ferrari world pre mladých aj starých, Emirates Palace – 5* Kempinski hotel pre najnáročnejších hostí alebo Heritage Village pre tých, ktorí sú zvedaví, ako sa tu žilo v minulosti. Hoci by sme chceli toto všetko a ešte omnoho viac vyskúšať na vlastnej koži, bol čas premiestniť sa do Dubaja.

Transport medzi týmito dvoma mestami je veľmi jednoduchý. Za 25 dirhamov sa autobusom dostanete pohodlne z Abu Dhabi do Dubaja asi za 2 hodiny. Ani ženy, ktoré cestujú samé sa nemusia báť. Autobusy majú vždy vpredu vyčlenené miesta pre ženy a rodiny, kým muži sedia osobitne vzadu.

Rozdiel medi Abu Dhabi a Dubajom

Rozdiel medzi Abu Dhabi a Dubajom zbadáte veľmi rýchlo. Kým prvé mesto bolo nové a všetky budovy a ulice boli vystavané prehľadne, Dubaju tento „poriadok“ chýbal. Je tu citeľne viac starších budov postavených akoby bez hlbšej logiky a omnoho omnoho viac áut. Tak ako sme sa v Abu vedeli orientovať takmer hneď od prvej chvíle, tak sme boli v Dubaji stratené. Taxíky však nájdete na každom rohu a tak transport z miesta na miesto, hoci občas trošku predražený, nie je žiadny problém. Keďže sme chceli z Dubaja vidieť čo najviac a mali sme na to obmedzený čas, rozhodli sme sa zaplatiť si „bus tour“ po meste. Za tento nápad nás chválim dodnes, pretože sme sa nemuseli trápiť s presunmi a za 4 hodiny sme videli všetky podstatné pamiatky aj „noviatky“ Dubaja. Popri tom nám náš skvelý sprievodca porozprával rôzne zaujímavosti, či už o starej časti mesta – Deire a jej trhoch s koreninami a zlatom, výstavbe umelého Palmového ostrova alebo ostrova Svet, až po pikošky týkajúce sa života v Dubai. Vedeli ste napríklad, že ak si žena s Arabským občianstvom zoberie za muža niekoho, kto ho nemá, stratí tak automaticky občianstvo a v meste tak ďalej žije už len takpovediac „na pas“? Celkovo sa takéto občianstvo takmer získať nedá. Prisťahovalci z iných krajín tu môžu žiť celý život a nedostanú ho, dokonca ani ich dieťa, ktoré sa narodí v Dubaji občianstvo nikdy nezíska. Emirát si tak chráni svojich pôvodných obyvateľov, ktorí majú celkovo mnoho výhod.

Dubai safari a všadeprítomná ochota 

Ak vás zaujíma, čo sa dá v Dubaji robiť okrem nakupovania alebo kúpania sa v mori, ktoré je mimochodom tak ako aj v Abu Dhabi úplne čisté, má príjemných 28°C a lemujú ho krásne pláže s jemným pieskom, určite vrelo odporúčam vyskúšať večerné “Dubai safari“. Za veľmi priateľskú cenu máte o program postarané na celý večer. Šofér vás vyzdvihne na hoteli, dovezie na púšť za mestom a tam sa dobrodružstvo môže začať. Jazda po dunách vo veľkých autách je plná adrenalínu. Nás bolo v aute šesť žien a do nášho pravidelného nadšeného výskotu nám šofér púšťal moderné arabské a indické pesničky. Niekoľko krát som si bola istá, že sa po tej dune skotúľame a skončíme na kapote auta, ale náš zdatný šofér Atsham (mimochodom to bol generálny manažér spoločnosti, ktorá tieto výlety robí) bol veľmi šikovný, vždy to zvládol s absolútnou ľahkosťou a popri tom si stihol skontrolovať aj kolegov vzadu na ostatných autách a občas ešte hodiť očkom aj do telefónu, či náhodou nemá na facebooku novú správu. Musím ale povedať, že lepšieho šoféra sme snáď ani nemohli mať. Počas celého večerného programu, ktorý nasledoval sa o nás staral, vždy sa opýtal, či nám nič nechýba, porozprával sa s nami a poradil, nech sme sa opýtali na čokoľvek.

Jedno, čo však tieto emiráty majú spoločné, je ochota a priateľský prístup všetkých ľudí, ktorých tam stretnete. Či už je to recepčný na hoteli, autobusár alebo okoloidúci, všetci vám veľmi radi poradia a pomôžu. Po štyroch dňoch sme sa domov vracali veľmi spokojné, nabité pozitívnou energiou a s vierou v srdci, že raz sa aj my „tvrdý národ slovenský“ naučíme tak tešiť zo života a navzájom si nielen závidieť, ale aj nezištne si pomáhať. A tak každému, kto sa opýta na túto krajinu piesku a ropy môžeme jej návštevu vrelo odporučiť.

Tieto stránky používajú súbory cookies. Tým, že stránky prehliadate, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať. Viac informácií