Koronavírus: Mám cestovať, objednať si letnú dovolenku, alebo tento rok radšej zostať doma?

Koronavírus: Mám cestovať, objednať si letnú dovolenku, alebo tento rok radšej zostať doma?

6. 3. 2020

Autor: Lenka Lešová 

Je tento vírus naozaj taký nebezpečný?

Mám cestovať, objednať si letnú dovolenku, alebo tento rok radšej zostať doma? Takú otázku si v súvislosti s koronavírusom kladieme asi všetci. 

Vírus sám o sebe je asi taký nebezpečný ako bežná chrípka. Spôsobuje kašeľ a zvýšenú teplotu. Asi 20% pacientov má ťažší priebeh choroby. Najzraniteľnejší sú ľudia vo veku nad 60 rokov s už existujúcimi diagnózami ochorenia srdca, s cukrovkou a rakovinou. Momentálne (6. marca) je na celom svete oficiálne približne 98 000 nakazených ľudí a úmrtnosť sa pohybuje niekde na úrovni 2%. Toto číslo je však len orientačné, keďže nedokážeme presne určiť počet nakazených. Niektorí ľudia pravdepodobne “prechodili” koronavírus ako bežnú chrípku. Problém nastáva, ak človek trpí inou závažnou chorobou a má zníženú imunitu.

Podľa štatistík zomiera ročne na bežnú chrípku omnoho viac ľudí ako na koronavírus. Napríklad v predošlých rokoch bola chrípka diagnostikovaná asi 43-49 miliónom ľudí, pričom ročne na bežnú chrípku zomrie 60-80 tisíc ľudí. Úmrtnosť pri bežnej chrípke je samozrejme nižšia, asi 0,05%. No ak zoberieme iné prirovnávané ochorenia, tak pri SARS bola úmrtnosť asi 9,6% nakazených, MERS 34% a pri Ebole to dokonca kolíše medzi 60-90%. 

Prečo sú teda vo svete také prísne opatrenia?

Pretože sa tento vírus šíri veľmi rýchlo. Dnes už máme vo svete obrovskú globalizáciu, to znamená že ľudia a tovar sa bez problémov dostanú cez pol sveta v priebehu niekoľkých hodín či dní. V taktom prípade sa veľmi ťažko obmedzí šírenie nového vírusu. Aby sa takýto stav dostal pod kontrolu, musia sa aplikovať veľmi prísne opatrenia. Zavádzajú sa karantény, uzatvárajú sa postihnuté oblasti a robia sa náhodné kontroly na letiskách a ďalších miestach s veľkým počtom cestujúcich.

Tieto opatrenia však neznamenajú, že je vírus pre každého smrtiaci. Robia sa preto, aby sa obmedzilo jeho ďalšiemu šíreniu. Paradoxne však práve kvôli takýmto opatreniam vzniká všeobecná panika. Na prevenciu však stačí niekoľko opatrení, o ktorých sme už v našom blogu písali.

Tri pozitívne veci na koronavíruse

Ako základné preventívne opatrenie sa odporúča umývať ruky. Nie však tak, ako väčšina ľudí robila doteraz. Nestačí si ruky pár sekúnd oplachovať čistou vodou. Ak má byť umytie rúk skutočne účinné, je potrebné použiť mydlo, 20 sekúnd si ruky poriadne šúchať, a to aj medzi prstami, a až potom spláchnuť pod prúdom vody. Uteráky prať na vysokých teplotách. Inokedy by ľudia na takéto odporúčania nereagovali, situácia sa však mení keď sa boja koronavírusu.

Druhým pozitívom je budovanie imunity. Ľudia sa viac zaujímajú o zdravšiu a  vyváženú stravu, otužovanie, dostatok spánku a športu.

A tretím pozitívom je len špekulácia, no nahráva myšlienke cestovania. Nemecký spravodajský kanál DW zverejnil štúdiu, v ktorej sa uvádza, že koronavírusu sa najlepšie darí, podobne ako chrípke, v studenom a suchom počasí. To dáva nielen nádej na odznenie epidémie s blížiacou sa jarou, ale aj podporuje myšlienku cestovania do tepla. Hoci nepotvrdené, všetci vieme, že vírusom sa počas leta nedarí prežiť. Tak prečo preventívne neodísť z paniky niekam za teplom?

Môžem si teraz zakúpiť letnú dovolenku do zahraničia?

Samozrejme! Letná sezóna začína v júni, sú to teda ešte 3 celé mesiace. Veríme, že dovtedy sa celá situácia upokojí. Z CK PROtour pozorne sledujeme situáciu a podľa toho prispôsobujeme aj opatrenia. Momentálne sa letná sezóna predáva úplne bez obmedzení.

Čo ak bude počas termínu mojej dovolenky stále platiť ohrozenie koronavírusom alebo iný závažný problém?

Všetky cestovné kancelárie postupujú podľa nariadení Ministerstva zahraničných vecí a Ministerstva zdravotníctva. Pokiaľ by niektorá z týchto inštitúcií vyhlásila zákaz cestovania do danej krajiny, respektíve zákaz vycestovania, ako cestovná kancelária zájazd zrušíme. Vám budú vrátené všetky peniaze alebo si môžete vybrať iný zájazd, resp. iný termín.

Takýto postup sa samozrejme netýka len koronavírusu, ale aj ohrozenia v prípade politických nepokojov, živelnej pohromy a iných stavov ohrozujúcich zdravie a život občanov SR.

Ak by nebol vyhlásený zákaz cestovania avšak vy by ste sa stále obávali cestovať, máme v ponuke veľmi dobré podmienky stornovania zájazdu.

Väčšinou je možné zrušiť zájazd do 46 dní odo dňa odchodu za 30% poplatok.

Niektorí však majú aj lepšie podmienky. Radi vám vysvetlíme všetky detaily, ak nás kontaktujete.

Aktuálne si môžete zakúpiť zájazdy do týchto “korona-free” destinácií:

Momentálne je vynikajúcou voľbou Zanzibar, ktorý ponúka výborné hotely priamo pri mori a veľmi príjemných 30°C. Taktiež môžete cestovať do Kene, ktorá má nádherné pláže s jemným, bielym pieskom. V rámci exotiky môžete cestovať aj na Maurícius, Seychelly či Maldivy. Kuba a Mexiko sú tiež krásne dovolenkové miesta bez corona vírusu. A môžete si tam smelo dať aj vychladené pivo Corona. Chudáci zle dopadli len zhodou okolností kvôli rovnakému názvu, ktorý bol pôvodne odvodený od kráľovskej rodiny. Dnes to asi ľutujú, tak ich smelo podporte, pretože sa na svete našlo veľmi veľa ľudí, ktorí sa – verte neverte – boja piť toto pivo, aby nedostali koronavírus...

Pokiaľ ste teda zdraví a vyberiete si vhodnú destináciu, cestovania sa báť nemusíte. Radi vám poradíme, kde a v akom období cestovať pohodlne a bezpečne.

Celú situáciu denne sledujeme, čítame množstvo vyjadrení od oficiálnych úradov a budeme sa aj naďalej snažiť podávať vám čo najlepšie informácie.

Tieto stránky používajú súbory cookies. Tým, že stránky prehliadate, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať. Viac informácií