Tajomný omán v sebe ukrýva miesta z rozprávky tisíc aj jednej noci

Tajomný omán v sebe ukrýva miesta z rozprávky tisíc aj jednej noci

27. 11. 2019

Krajiny blízkeho východu sa z roka na rok tešia väčšiemu záujmu dovolenkárov. Medzi tie najobľúbenejšie určite patrí Egypt, Turecko, Izrael a vďaka príjemnému celoročnému podnebiu i Spojené Arabské Emiráty. Čo by ste ale povedali na Omán? Bohatý sultanát na brehu Arabského mora, ktorý za posledné desaťročia prešiel obrovskými zmenami.

Naše prvé kroky v Ománe smerujú do mesta Salalah v provincii Dhofar, jedného z najväčších miest celého sultanátu, ktoré sa nachádza neďaleko hraníc s Yemenom. Víta nás obrovské moderné letisko, ktoré má ale jednu zvláštnosť. Napriek svojej veľkosti a pompéznosti je naše drobné lietadlo jediné, ktoré tu široko-ďaleko pristálo. Neskôr sa dozvedáme, že na svoje oficiálne otvorenie si toto letisko počká ešte desať dní a potom sa stane najmodernejším leteckým prístavom v krajine. Dokonca modermejším ako samotné letisko v hlavnom meste Muscat. Keď sme už pri tom, slovo „naj“ je v tejto krajine veľmi obľúbené. Hlavne u našich sprievodcov, ktorí na svoju krajinu a sultána nedajú dopustiť.

Kadidlo prinieslo obyvateľom peniaze a zároveň slúžilo aj ako liek

Cestou z letiska sa od nášho sprievodcu Saida dozvedáme, že Omán sa pýši zaujímavým svetovým prvenstvom. Každého turistu poteší informácia, že sa nachádza v najbezpečnejšej krajine na svete. Oficiálne Omán nemá žiadne väznice a miera kriminality sa tu už dlhé roky drží na nule. Niet sa čo diviť. Krajina bola v minulosti najbohatšou kolóniou Portugalska a od roku 1651 kedy získala nezávislosť jej bohatstvo rástlo. Nebolo to však vďaka rope a plynu, ktoré túto časť sveta robia rozprávkovo bohatou. Bolo to hlavne kvôli prekvitajúcemu obchodu, ktorému sa darilo aj vďaka priamemu prístupu k Indickému oceánu, odkiaľ sa lode s nákladom plavili po celom svete. A čím sa historicky v zahraničnom obchode preslávil Omán najviac?  Kadidlom. Tento obchodný artikel je dodnes príznačný hlavne pre južnú časť sultanátu. Je to pevná tvrdá živica so špeciálneho stromu, ktorý rastie iba v okolí mesta Salalah. Nezameniteľná vôňa kadidla je tu prítomná všade. Said nám hovorí, že kadidlo sa používa aj ako prírodná voňavka do domácností. Dokonca sa ním vydymujú čerstvo vypraté šaty a miestnosti v príbytkoch. Na vlastné oči vidíme, že fenomén kadidla je v Ománe tak silný, že obchody s ním sú na každom rohu. Okrem toho má ale kadidlo aj pozitívne zdravotné účinky. Jeho lúhovaním vo vode sa získava roztok, ktorý keď žena vypije pred pôrodom, celý proces príchodu dieťaťa na svet sa výrazne zjednoduší. Kadidlo skrátka patrí k Ománu a miestni ľudia stále veria v jeho nadprirodzené schopnosti. Možno aj kvôli tomu mu na okraji mesta Salalah vystavali múzeum, kde sa dozviete všetko o jeho histórii a obchodných cestách, ktorými kadidlo vyvážali loďami do celého sveta.

Šikovný sultán zmenil krajinu na nepoznanie a pomohol ľudom

Ako som už spomínal, Omán je štátnym zriadením sultanát. To znamená že na čele unitárnej absultistickej monarchie s vlastným parlamentom stojí od roku 1970 až dodnes neohrozene sultán Qaboos bin Said al Said. Narodil sa práve v blízkosti mesta Salalah a počas jeho vlády prešiel Omán obrovskými zmenami. K moci sa dostal bezprostredne po smrti svojho otca Said bin Taimura, ktorý nebol naklonený zmenám a len ťažko investoval financie do rozvoja krajiny. Jeho syn sa však rozhodol smerovať krajinu inou cestou. Do roku 1970 boli v Ománe len tri školy a jedna nemocnica v hlavnom meste Muscat, ktoré je od Salalah vzdialené viac ako 1000 kilometrov. Dnes má táto krajina takmer 1200 škôl a moderne vybavené zdravotné zariadenia nájdete aj v najzastrčenejšej dedinke vo vnútrozemí. Okrem toho zdravotná starostlivosť je pre všetkých obyvateľov Ománu bezplatná, rovnako ako bezplatné je aj školstvo. Podľa slov nášho sprievodcu sultán Qaboos je pre Ománcov skutočne panovník na správnom mieste. Svoje vzdelanie získal vo Veľkej Británii a rozvážnymi rozhodnutiami posunul krajinu o veľký kus dopredu. Nechal vybudovať kvalitné cesty a diaľnice na miesta, kde predtým žiadne cesty neviedli. Dal volebné právo ománskym ženám, ktoré ho historicky nikdy nemali. Znížil nezamestnanosť v krajine na minimálnu úroveň, zaviedol štedrý sociálny program pre chudobné rodiny a rodiny odkázané na pomoc. Nemalé investície urobil do poľnohospodárstva tým, že aj dnes podporuje miestnych pestovateľov banánov a ďatlí. Počas našej cesty po južnej časti krajiny si všímame dômyselne vybudovaný systém zavlažovania banánových plantáží. Tie spoločne s kokosmi a spomínanými ďatlami, ktorých tradícia pestovania začala práve v Ománe, tvoria hlavné produkty tunajšieho poľnohospodárstva.

Okrem vyššie uvedených faktov, ma osobne ale prekvapuje informácia nášho sprievodcu, že sultán Qaboos nechal len pred pár rokmi vytvoriť nové Ministerstvo pre turizmus. Hlavným krokom pri tomto jeho rozhodnutí bol fakt, že podstata bohatstva krajiny je síce ukrytá v rope a zemnom plyne, ich zásoby sú ale obmedzené a preto sa ako vodca krajiny snaží hľadať nové možnosti príjmov. Skrátka sultán Qaboos sa teší medzi obyvateľmi obrovskej obľube. Aj preto je jeho pozícia tak pevná a jeho obraz v tradičnom ománskom kroji nájdete umiestnený v každej budove alebo mešite.

Ak by ste hľadali dokonalú dovolenku, Omán vás určite nesklame. Oblasť Salalah, ktorá sa za posledné roky stala veľmi obľúbenou vám ponúka biele pláže s jemným pieskom, priezračné teplé more a luxusné hotely. Favoritom je Salalah Rotana Resort alebo Fanar Hotel & Residences. Príjemným bonusom je aj sezóna tejto destinácie. Ideálne počasie je tam práve cez našu zimu - od októbra do apríla. Okrem toho, že teda ujdete pred zimou, si užijete špičkovú dovolenku v naozaj kvalitných hoteloch a môžete spoznať kultúru, históriu a prírodu Ománu. 

Biele domy, pasúce sa ťavy a drahý alkohol sú súčasťou života miestnych

Počas nášho putovania Ománom sa niekedy čudujeme, kde všade vedú cesty, ktoré dal sultán vybudovať. Krajina je skutočne rôznorodá. Od rovinatých oblastí v blízkosti Arabského mora sa za niekoľko minút dokážete dostať do horských priesmykov, ktoré po niekoľkých kilometroch opäť prechádzajú do nekonečnej púšte. Veľkú časť územia Ománu pokrýva práve púšť. Náš sprievodca hovorí, že lokálne túto nehostinnú oblasť nazývajú „Empty Quarter“, čo je v preklade niečo ako prázdne územie. Toto tvorí väčšiu časť hranice so susednou Saudskou Arábiou a preto sa väčšina z 3.1 milióna obyvateľov sústreďuje skôr do miest na pobreží, alebo do oblastí s dobrou dostupnosťou infraštruktúry. My máme počas cesty šťastie na menšie dediny, kde v jednom dome býva aj niekoľko generácií. Všetky domy majú bielu farbu. Po mojej otázke prečo to tak je dostávam od Saida odpoveď, že biela je jediná fasádna farba, ktorá je povolená bez dodatočného schválenia. Všetky ostatné farby podliehajú procesu schvaľovania sultanátu.

Väčšina ľudí, ktorý žijú v horách sa venuje chovu zvierat. Obľúbené sú hlavne ťavie farmy. Nie je nič zriedkavé, že jedna farma má aj viac ako 1000 tiav, ktoré sa tu nechovajú iba na mäso, ale hlavne na mlieko. To je údajne veľmi zdravé a podľa slov sprievodcu priaznivo pôsobí na dĺžku života miestnych obyvateľov. Tá je momentálne 78 rokov, ale s pribúdajúcimi školami, nemocnicami a vyššou životnou úrovňou sa postupne zvyšuje. Okrem životnej úrovne zrejme dĺžku života v Ománe predlžuje aj rozhodnutie sultána, že na alkohol môže obyvateľ minúť len 10 percent svojho príjmu čo v našich tvárach vyvoláva samozrejme úsmev.    

Hlavné mesto Muscat a majestátna súltánova mešita s najväčším kobercom na svete

Po niekoľkých dňoch cestovania prevažne juhom krajiny sa dostávame do hlavného mesta Muscat. Je to najväčšie mesto v Ománe kde okrem univerzity, prekrásnej budovy opery,  ministerstiev, sultánovej jachty a bývalého sultánovho paláca nájdete ešte ďalšiu jedinečnú stavbu. Dokonalý skvost architektúry - Veľkú mešitu sultána Qaboosa. Pre jej výstavbu sa sultán rozhodol v roku 1992, výstavba začala v roku 1995 a trvala celé 4 roky. Je postavená z 300-tisích ton indického pieskovca a dokopy dokáže pojať až 20-tisíc pútnikov. Jej hlavnou atrakciou je ručne tkaný perzský koberec v 28 farbách s rozmerom 70 x 60 metrov v jednom kuse. Na jeho vznik bolo použitých takmer dve miliardy uzlíkov a jeho hmotnosť dosahuje 21 ton. Zo stropu hlavného minaretu nad kobercom visí aj 14 metrov vysoký luster, zdobený čistým zlatom. Ide o majestátne dielo s rozsiahlymi priľahlými záhradami, ktorému sa dnes vyrovná iba veľká mešita v Abu Dhabi.

Muscat ako taký má dve časti – staré mesto, kde aj dnes zažijete nefalšovanú atmosféru miestneho trhu nazývaného Souq. Na tomto mieste muži v tradičných dlhých bielych šatách nazývaných dishdasha v tieni historických budov a prístreškov predávajú kravy alebo ovce. Nesmie samozrejme chýbať ani kadidlo, to vo svojich stánkoch ponúkajú zasa moslimské ženy, rovnako tradične oblečené v dlhých šatách a zakrytou tvárou.

Veľmi zaujímavou časťou Muscatu je okrem trhu aj prechádzka popri zálive s výhľadom na sultánovu luxusnú jachtu, popri ktorej sa dostaneme až k jeho bývalému palácu. Je rovnako neuveriteľný, ako všetky jeho veľkolepé diela, ktoré nechal v krajine za posledných 30 rokov vybudovať.  Sultán očividne dožičí rád nielen ľudu, ale aj sám sebe.

Naša cesta po Ománe končí tentoraz žiaľ v Muscate. Kvôli krátkosti času sme sa nedostali hlbšie do vnútrozemia, plného zelených oáz a hlbokých horských kaňonov s nádhernými výhľadmi. Sprievodca nám vysvetľuje, že dominantou vnútrozemia je historické mesto Nizwa – jedno z najstarších ománskych miest so živými tradíciami a bohatou obchodníckou históriou. Možno nabudúce, keď sa sem raz znova vrátime, začneme našu cestu po krajine z rozprávky Tisíc a jednej noci práve tu.

Michal

Tieto stránky používajú súbory cookies. Tým, že stránky prehliadate, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať. Viac informácií